שאלות בעניין עישון בבנייני מגורים נשאלו פעמים רבות במייל ובדף הפייסבוק של אוויר נקי בוורסיות שונות – עישון בחלון, במרפסות, במסדרונות, בלובי, בחצרות, בחדרי מדרגות וכו'. נראה כי הדבר מהווה בעיה עבור קבוצה מאוד גדולה של אנשים.
לצערנו החוק למניעת עישון אינו מתייחס לעישון בבנייני מגורים או בבתים פרטיים, פרט לעישון במעלית בבנייני מגורים (עפ"י החוק למניעת העישון במקומות ציבוריים – אסור לעשן במעלית, גם במעלית בבניין מגורים).
זה כמובן עדיין לא אומר שעישון בחדרי מדרגות בבנייני מגורים הוא חוקי. פשוט החוק למניעת עישון לא מתייחס אליו.
בכנסות הקודמות הועלו הצעת חוק בנושא. ח"כ לשעבר כרמל שאמה (כיום ראש עיריית ר"ג) הציע הצעת חוק לאיסור עישון בשטחים המשותפים של בנייני מגורים, אולם היא נעצרה בתחילת הליך החקיקה בשל הבחירות של שנת 2013.
משרד הבריאות הצהיר על כוונתו להכניס בעצמו איסור עישון בשטחים המשותפים של בנייני מגורים (הפעם בלי אפשרות להקצות חדר עישון), אולם הדבר לא יצא לפועל עד כה.
מומלץ לשלוח מכתב בנושא זה לגורמים הרלוונטיים במשרד הבריאות, וכן לחברי הכנסת, וללחוץ עליהם להכניס לחוק למניעת העישון במקומות ציבוריים את איסור העישון בשטחים המשותפים של בנייני מגורים (ללא אפשרות להקצות חדר עישון).
את פרטי ההתקשרות של חברי הכנסת ושל הגורמים הרלוונטיים במשרד הבריאות ניתן למצוא בדף פרטי הרשויות של אתר אוויר נקי.
בכל אופן גם אם תאושר הצעת החוק בדבר איסור עישון בשטחים המשותפים של בנייני מגורים, זה יייתן מענה לעישון בחדרי מדרגות, בלובי, במסדרונות וכו', אבל לא ייתן מענה לעישון במרפסות מכיוון שמרפסת היא קניין פרטי ולא שטח משותף בבניין מגורים.
לגבי עישון במרפסות, ועד שיאושר איסור עישון בשטחים המשותפים של בנייני מגורים, ניתן לנסות לפתור את הבעיה באמצעות חוקים אחרים. החוק למניעת עישון אוסר עישון בחדרי מדרגות של מקומות ציבוריים, ועוד קודם לכן קבע בית המשפט קבע בהחלטה תקדימית כי לא ניתן להקצות חדר מדרגות כחדר עישון וזאת מן הטעמים הבאים: חדר מדרגות משמש את כלל האוכלוסיה, מעשנים ולא מעשנים, הוא אינו נפרד לחלוטין, הוא לא מאוורר כראוי והעישון בו גורם מטרד לחלקים האחרים של המקום.
תוכלו לקרוא על כך בהרחבה בשאלה הקודמת:
האם מותר להקצות חדרי מדרגות במקומות ציבוריים כחדרי עישון? האם מותר לעשן בחדרי המדרגות?
לעניין עישון השכנים בבנייני מגורים: ניתן להתייחס אליו כאל כאל כל מטרד אחר – ריח, זיהום, רעש וכו'.
ישנם 3 חוקים שניתן להתייחס אליהם – החוק למניעת מפגעים חוק אויר נקי פקודת הנזיקין.
סעיף 44(א) לפקודת הנזיקין מתייחס למטרד ליחיד:
"מטרד ליחיד הוא כשאדם מתנהג בעצמו או מנהל את עסקו או משתמש במקרקעין התפושים בידו באופן שיש בו הפרעה של ממש לשימוש סביר במקרקעין של אדם אחר או להנאה סבירה מהם בהתחשב עם מקומם וטיבם; אך לא ייפרע אדם פיצויים בעד מיטרד ליחיד אלא אם סבל ממנו נזק."
סעיף 3 לחוק מניעת מפגעים מתייחס למניעת ריח:
"לא יגרום אדם לריח חזק או בלתי סביר, מכל מקור שהוא, אם הוא מפריע, או עשוי להפריע, לאדם המצוי בקרבת מקום או לעוברים ושבים."
סעיף 3 לחוק אוויר נקי מתייחס למניעת זיהום אוויר:
"א. לא יגרום אדם לזיהום אוויר חזק או בלתי סביר.
ב. בלי לגרוע בכלליות האמור בסעיף קטן (א), יראו זיהום אוויר חזק או בלתי סביר, בין השאר, כל אחד מאלה:
1. חריגה מערכי סביבה שנקבעו בסעיף 6(א)(2);
2. פליטת מזהם לאוויר בניגוד להוראות חוק זה."
כאשר "מזהם" מוגדר בסעיף 2 לחוק כ:
"כל אחד אלה:
1. חומר המנוי בתוספת הראשונה;
2. חומר, לרבות חומר כימי או ביולוגי, וכן חומר מוצא לחומר כאמור, שנוכחותם באוויר גורמת או עלולה לגרום –
א. לסיכון או לפגיעה בחיי אדם, בבריאותם או באיכות חייהם של בני אדם, בנכס או בסביבה, לרבות בקרקע, במים, בחי ובצומח;
ב. לשינוי באקלים, במזג האוויר או במידת הראות."
רשימת המזהמים מוגדרת כאמור בתוספת הראשונה לחוק אוויר נקי, ובינהם גם חומרים הנפלטים מעשן הסיגריה: פורמאלדהיד, פחמן חד חמצני, טולואן, בנזן, קדמיום, ארסן.
מכיוון שמדובר בסיטואציה הנוגעת ליחסי שכנים חשוב מאוד למצות, קודם כל, הליך של הידברות. כדאי לפנות גם לועד הבית בבקשה שיפנה לשכן המעשן בשמכם ואולי בשם הבניין כולו (הרי מי רוצה חדר מדרגות אפוף עשן בגלל הרגל רע של שכן אחד?…). אפשר לבדוק האם ישנם שכנים נוספים הסובלים מהמטרד ולנסות לארגן פניה משותפת.
אם כל הדרכים האחרות לא עוזרות, ניתן להתקשר למשטרה ולהתלונן על המטרד, וכן להגיש תביעה בבית משפט על בסיס החוקים שמפורטים לעיל.
לשם הגשת תביעה – רצוי, מומלץ וחשוב להשיג ראיות מתאימות.
אם השכן מעשן בשטחי הרכוש המשותף (חדרי מדרגות, מעליות, לובי, מסדרונות) – רצוי מאוד לצלם אותו מעשן שם – במצלמת סטילס או במצלמת וידאו או במצלמת אבטחה סמויה/גלויה שתלויה באיזור.
אם השכן מעשן במרפסת – רצוי (עד כמה שניתן) לצלם אותו מעשן במרפסת.
כמו כן – רצוי לשכור איש מקצוע שימדוד את זיהום האוויר בדירה באמצעות מכשיר שנקרא מונה חלקיקים (מזהמים).
הדגמה והסבר על מונה החלקיקים תוכלו לראות בסרטון "מה מזהם יותר – משאית דיזל או סיגריה".
לפני הגשת התביעה מומלץ לכתוב מכתב התראה לשכנים המעשנים, בו יוסבר המטרד, ויצוטטו הסעיפים הרלוונטיים בחוקים, אותם הבאנו לעיל.
את המכתב ניתן לכתוב בעצמכם, אולם עדיף לפנות לעורך דין (או עורכת דין) – גם לשם ייעוץ פרטני, גם ע"מ שיכתוב מכתב התראה עבורכם, וגם ע"מ שבמקרה הצורך (אם מכתב התראה אינו מספיק) אף ייצג אתכם בבית המשפט.
עד כה ידוע לנו על צו מניעה אחד נגד עישון בדירה בבניין מגורים:
החלטה אברג'ל נגד בן גידה ואחרים